Reistips

Vooraf tickets bekijken

Je kunt tickets vaak handig zoeken door te beginnen met een website die tickets aanbiedt van alle maatschappijen. Daarna is het veelal ook handig de betreffende luchtvaartmaatschappij te raadplegen, omdat daarop de zoekfunctie met flexibele data vaak beter is, of omdat je dan goed kunt zoeken naar de juiste vliegvoorwaarden. Je begint bijvoorbeeld met de website www.goedkoopstevliegtickets.nl

Maak vooraf een plan, maar blijf flexibel!

Mijn idee voor een vakantie is, dat ik graag zo vrij mogelijk blijf. Dat doe ik door vliegtickets te boeken die nog te wijzigen zijn. Bij Transavia heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor € 7 per enkele reis een flex-optie te kopen. Daarmee kun je tot twee uur voor vertrek zowel de bestemming als de datum wijzigen. Opletten: als je de datum wijzigt moet je wel het verschil in actueel vliegtarief betalen. Het blijft slim om je tickets altijd ruim vooraf te boeken, dan zijn de prijzen lager.
Prijzen voor tickets voor langere vluchten zijn hoger, naarmate de flexibiliteit toeneemt. KLM bijvoorbeeld kent een basistarief, dat niet te wijzigen is. Een meerprijs maakt het mogelijk om data te wijzigen, maar vaak tegen kosten. Neem je een volledig flexibel ticket, dan betaal je vaak tweemaal zoveel en dat is weer niet handig. Je hebt immers ook nog een annuleringsverzekering, althans die raad ik je wel aan.

Ook hotels kun je vaak zodanig boeken, dat je ze nog tot kort tevoren kunt wijzigen. Booking.com laat altijd de prijs zien inclusief soepele annulering (tot 2 of soms een week vooraf). Daarnaast wordt de prijs getoond met ”strengere” voorwaarden, die niet te wijzigen zijn. Dat is een optie die je kunt benutten als je kort voor vertrek zit. Zelf annuleer ik dan weleens een eerder geboekte kamer, om de last minute aanbieding te kunnen gebruiken.

Ontbijt in hotel

In de prijs van een hotelkamer zit niet altijd een ontbijt inbegrepen. Ook daarop moet je letten bij het boeken. Een kamer boeken zonder ontbijt is geen probleem, maar de prijs van ontbijt is vaak onevenredig hoog. (€ 10 pp is vrij normaal). Wij kiezen er meestal voor om een leuk barretje te zoeken en daar een simpel broodje en koffie te nemen. Vaak veel gezelliger en goedkoper!

Attracties en musea online boeken om wachtrijen te vermijden

Bezienswaardigheden en musea, zoals de Uffici in Florence, het Vaticaans museum in Rome, of het Alhambra in Granada  kunnen enorm druk zijn. Wij waren bijvoorbeeld al meermalen bij het Vaticaans museum en haakten af door de enorme wachtrij. Dit kun je voorkomen door online vooraf te boeken. Helemaal niet duurder en je kunt zo doorlopen! Nadeel is dat je vooraf de tijd moet bepalen, minder flexibel dus, maar toch een uitkomst. Ga lekker ‘s morgens om 9.00 uur, dan kun je tenminste nog in alle rust genieten van alle mooie dingen!