Java, het drukste en grootste eiland van Indonesië

Java, druk maar ook vol mooie landschappen en mooie monumenten

Veelal arriveer je vanuit Europa op het vliegveld van Jakarta. Deze miljoenenstad is druk en de lucht is er niet bepaald schoon. Wij adviseren hier niet langer dan een dag te blijven. Maar als je wat wilt zien kun je bijvoorbeeld naar de koloniale wijk gaan. Ook winkelcentra zijn hier volop dus als je van shoppen houdt is het goed dat in Jakarta te doen.

Richting Bandung

Vanuit Jakarta gaan de meeste mensen oostwaarts. Dat kan via de snelle verbinding over de tolweg, per trein of over de bezienswaardige Puncak pas. Hier rijd je door de theeplantages en krijg je al een goede indruk van het Javaanse platteland.

Bandung is ook een miljoenenstad, maar het achterland is mooi en goed voor een verblijf van enkele dagen. Bezoek de nog actieve vulkaan Tabkuban Perahu (de omgekeerde prauw), de theeplantages bij Ciater, neem een duik in het warme bronnenzwembad daar en vergeet als je terug bent in de stad niet naar de beroemde Angklungschool te gaan om een voorstelling bij te wonen!

Van Bandung via Pangandaran naar Yogjakarta

Aanrader is de treinreis van Bandung naar Yogjakarta. Neem wel eerste klas, want het duurt lang en dan zit je comfortabel. De rit voert langs mooie rijstvelden en dorpjes. Je maakt op deze manier kennis met het Javaanse platteland. Optie is om halverwege uit te stappen en met een auto naar Pangandaran te reizen. Deze zuidelijke kustplaats is niet te vergelijken met het strandleven op Bali. Alleen de ”locals” vind je hier, maar dat is juist de charme. In deze buurt kun je een uitstapje maken naar de Green Canyon, een boottochtje naar grotten en watervallen, door bosachtig landschap. Ook zijn hier in de buurt de mangrove bossen naar Cilacap, waar je een boottocht kunt maken. Je chauffeur kan je bij Cilacap weer oppikken.

 Yogjakarta met zijn Merapi, Burubudur, paleis en Prambanan

In Yogja kun je wel een paar dagen zoetbrengen. Het paleis van de sultan, waar vaak ook muziekvoorstellingen worden gegeven is een bezoek waard, evenals de vogeltjesmarkt die hier vlakbij ligt. Yogja is een goed uitgangspunt voor het gebied van de Merapi vulkaan, waar nog niet lang geleden een enorme uitbarsting is geweest. Je zult, mocht je hier gaan kijken, onder de indruk zijn van de moed en blijmoedigheid van de mensen, die gewoon hun huis weer aan het herbouwen zijn op dezelfde plek, wetend dat deze ramp hen gewoon opnieuw kan overkomen!

Een ”must” is natuurlijk om naar de Burubudur te gaan. Deze enorme boeddistische tempel maakt indruk. We kunnen je alleen maar toewensen dat je een rustig moment treft, want soms zijn de enorme mensenmassa;s wel storend. Probeer het aan het eind van de middag of echt vroeg ‘s morgens.